Ammouliani.ro

Regal gastronomic la Ammouliani – Festivalul culinar Kouzina

Regal gastronomic la Ammouliani – Festivalul culinar Kouzina

Invitație:
„Veniți aici, din toate colțurile lumii,
ca să gustați preparate noastre
făcute doar din alimentele locale”.


Cu ceva timp în urmă, în drum spre Ținutul Sfântului Munte Athos, am poposit împreună cu Emil Stanciu și Dan Vasilescu la hotelul Sunrise din Ammouliani, la invitația prietenilor Kaiti și Nikitas. A fost o vacanță deosebită despre care am scris aici.

Sunrise Hotel

Încheiasem frumosul pelerinaj pe la mânăstirile din Sfântul Munte când prietenii noștri greci ne-au invitat să mai stăm două zile pentru a participa la un eveniment deosebit: un festival culinar. Am acceptat și nu am avut de ce regreta. Deși era doar sfârșitul lunii mai și turiștii nu umpleau până la refuz micuța insulă Ammouliani, faleza era înțesată de lume dornică să vadă demonstrația de pescuit, să asculte muzica grecească tradițională și să admire dansatorii veniți din toate colțurile peninsulei Halkidiki.

Și totuși, piesa de rezistență a fost expoziția culinară pregătită de gazde. Privind rândul, parcă nesfârșit, de mese pline cu bunătăți, am avut impresia că toate doamnele din Ammouliani veniseră acolo să-și demonstreze îndemânarea de a pregăti mâncăruri tradiționale.

Câte ceva despre festivalul culinar „Kouzina” abia începusem atunci să aflu. Total lămurit voi fi doar în iunie 2018, atunci când vizitând împreună cu Florentina Varga de la Radio România Actualități, insula Ammouliani, tot la invitația acelorași dragi prieteni, am povestit mai multe ore despre acest festival deosebit cu Maria Pappa, sufletul manifestării.

Ceea ce am aflat este interesant pentru toți turiștii care vizitează Halkidiki-ul de est, dar și pentru cei care tot încearcă să revigoreze turismul românesc. De fapt, toată promovarea pe care o fac autoritățile din Halkidiki și mai ales cele din insula Ammouliani, ar trebui studiat în amănunt de reprezentanții turismului românesc. Să faci, în mai puțin de 10 ani, dintr-o insulă de 5 km² locuită de 600 de oameni un paradis turistic este ceva extraordinar!

Dar, iată ce ne-a relatat Maria Pappa despre festivalul culinar „Kouzina”:

„Este o lună întreagă de festival culinar organizat în partea estică a Halkidiki-ului, în fiecare an, între mijlocul lunii mai până în mijlocul lunii iunie. Festivalul este împărțit în 5 săptămâni diferite. Prima săptămână este dedicată bucătăriei grecești din zona Halkidiki-ului de est, locul de naștere al lui Aristotel; a doua săptămână este dedicată preparării fructelor de mare; a treia săptămână este dedicată bucătăriei monastice datorată apropierii de muntele Athos; a patra săptămână este dedicată bucătăriei din Asia Mică și pontice, pentru că avem foarte mulți greci care au venit de acolo; săptămâna finală, a cincea, este dedicată bucătăriei mediteraneene, Halkidiki fiind, în esență, o destinație mediteraneană. Ideea este că la fiecare 4 zile un grup de jurnaliști din toată Europa vine și un alt grup pleacă. În acest fel dorim să promovăm fiecare parte a destinației noastre în fiecare colț al lumii.

Suntem în al nouălea sezon de festival. Anul viitor vom împlini 10 ani! Suntem foarte fericiți pentru că avem rezultate. Vorbind despre cifre, am adus, începând din luna mai, 24 de agenții de turism din toată Europa în această zonă, agenții care au încheiat contracte cu hotelurile locale. Pentru noi acesta este un frumos rezultat.

Mă întrebați câți oameni au venit la acest festival? Foarte mulți! Trebuie să-ți spun că săptămâna trecută am avut un grup de 80 de oameni din Belgia, ceea ce nu se întâmpla acum 10 ani. Pentru că la festivalul culinar avem mulți vizitatori de pretutindeni; din Germania, bineînțeles, din Balcani, din Grecia, Belgia, Olanda, Marea Britanie (Anglia), din România și nu numai… Nu am calculat încă un număr (la sfârșit vom întreba fiecare hotel, fiecare participant, despre rezultate), dar privind site-urile web pot să vă spun că avem o mulțime de oameni care au participat, dar și mai mulți care s-au interesat de eveniment.

Câți maeștri bucătari au lucrat pentru acest festival. Circa 30, ceea ce înseamnă un maestru bucătar pe zi!

La două evenimente emblematice ale festivalului culinar „Kouzina” de anul acesta, unul la „Fish Restaurant Anemotrata” și altul la „THE ROOST”, am participat. Acolo, am avut plăcerea ca delicioasele preparate să ne fie prezentate chiar de cei care le-au pregătit: la „Fish Restaurant Anemotrata” chef Stefanos Stamidis, iar la „THE ROOST” chef Yorgos Triantafyllopouloschef Stelios Driskas și respectiv chef Ritsa Fetfasidou.

Chef Stefanos Stamidis a ținut să ne spună că „A fost o idee bună că ați venit aici, în Halkidiki, să vă arătăm tradiția bucătăriei grecești influențată de bucătăria din Constantinopole, care folosește ingrediente proaspete locale. Rețetele tradiționale am încercat să le modernizăm. Sper să le apreciați. Ca ingrediente folosim mult pește, multe scoici, dar mai puțin carnea care se găsește mai înspre munte unde apar vacile și caprele”. Ascultându-i cuvintele am realizat că atunci când am căutat vestita caracatiță în zone mai îndepărtate de țărm n-am găsit, dar miel la rotisor era din belșug!

Toate preparatele au fost deosebite, dar desertul pregătit de domnul Stamidis a fost excepțional. Îmi este greu să descriu plăcerea pe care am simțit-o degustând preparatele, dar vă las să le admirați în… poze!

Dacă la prima degustare au fost prezenți mai mulți jurnaliști din diverse țări ale Europei, la cea de-a doua, de la „THE ROOST” n-am mai rămas, împreună cu doamna Maria Pappa, decât noi și domnul Carlos Garcia de la Logi Travel Group din Palma de Mallorca (feribotul, bate-l vina, i-a împrăștiat pe ceilalți!), așa că cei trei vajnici bucătari – chef Yorgos Triantafyllopoulos, chef Stelios Driskas și chef Ritsa Fetfasidou ne-au delectate cu preparatele lor stropite din belșug cu un deosebit vin grecesc.

„Această săptămână este dedicată bucătăriei din Asia Mică și bucătăriei pontice. Pontus este o regiune de pe coasta de sud a Mării Negre situată în Turcia de astăzi, denumită așa în urma explorării și colonizării orașelor din Anatolia și din regiunea Mării Negre de către grecii ionieni. Aici, în Ammouliani, sunt mulți oameni care au venit din Asia Mică și de la Pontus, cu mult un secol în urmă. Ei au adus obiceiurile lor culinare care sunt fantastice. Zona are atât de multe influențe de la acești oameni așa că în fiecare an le dedicăm o săptămână de festival.

La prepararea mâncărurilor folosim doar ingrediente pure pe care le găsesc pe piața locală, dintre care nu lipsesc algele. Folosim mult pește, fructe, lapte; facem creme siropuri… În acest fel bucătarii promovează tradițiile milenare dar în același timp școlesc noi generații de profesioniști. Știați că magic – în grecește (mágeiras – μάγειρας) – înseamnă bucătar? Când ne gustă preparatele tradiționale străinii sunt impresionați pentru că ei credeau că în Grecia pot mânca doar souvlaki, gyros sau tzatziki, ne povestește, râzând, chef Yorgos Triantafyllopoulos.

La sfârşitul zilei n-am rezistat să n-o întrebăm pe doamna Maria Pappa cum sunt percepuți turiștii români care vizitează insula Ammouliani și zona Halkidiki-ului de est. Răspunsul a venit prompt și din inimă: „Grecii îi iubesc pe români, iar eu, personal, îi apreciez foarte mult. O să vă spun și motivul: am vizitat Bucureștiul și am înțeles multe despre cultura, despre civilizația, despre moștenirea românilor; așa că, repetă domnia sa, grecii îi iubesc și-i respectă pe români.

În final, Maria Pappa ne face o frumoasă invitație: „Veniți și vizitați Ammouliani și Halkidiki-ul de est, să vă bucurați de frumusețile naturii și să degustați mâncărurile din bucătăria tradițională grecească. Vă așteptăm cu drag!”

Articol de Mihai VASILE, preluat de pe sangealb.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *