Ammouliani.ro

Ammouliani – insula vacanțelor perfecte

Răsărit de soare la Ammouliani

Peninsula Halkidiki, din nordul Greciei, Macedonia Centrală, are forma unei mâini cu trei degete înconjurate de minunata Mare Egee. Insula Ammouliani se află între al doilea și al treilea braț, adică între Sithonia și brațul Athos.

Ammouliani (greacă: Αμμουλιανή) este o insulă de 5 km², situată în Halkidiki, la 120 km de Salonic, în apropiere de Muntele Athos, Golful Halkidiki, și insule cu plaje sublime, cum ar fi Alikes, Ag. Georgios, Megali Ammos, Karagatsia, dar și o mulțime de alte golfuri mici, adorabile.

Până la începutul anilor 1900, a fost dependentă de Mănăstirea Vatoped, din Muntele Athos. În 1925, insula a fost dată familiilor refugiaților care au venit din insulele Propontida (Marea Marmaras). Populația insulei s-a dezvoltat rapid, iar astăzi insula are 5-600 de rezidenți.

Ca peste tot în Grecia, turismul este la el acasă și aici, așa că era firească participarea la diverse târguri de turism, inclusiv la Târgul de Turism al României, unde l-am avut interlocutor pe Nikitas Martigakis:

Emil Stanciu: Cum se explică prezența voastră la București?

Nikitas Martigakis: Am venit prima oară la Târgul de Turism al României în urmă cu 4 ani și de atunci, an de an, ne simțim mai bine aici. Turiștii români cunosc destul de bine insula Ammouliani și vin cu plăcere în mica noastră insulă. Avem ca oaspeți mai ales familii. Insula este foarte aproape de Muntele Athos, așa că românii, majoritar ortodocși, vin cu plăcere și pentru a pune piciorul pe acest pământ sfânt sau doar pentru a face o croazieră până în sudul peninsulei Athos.

Mihai Vasile: Ați venit aici pe cont propriu sau ați fost trimiși de oficialitățile insulei Ammouliani?

NM: Am fost trimiși de o asociație de afaceri care reunește patronii de hoteluri, restaurante, campinguri, pe scurt, aproape toți oamenii care au afaceri în insula noastră. Asociația, care are în jur de 100 de membri, organizează în fiecare an aceste participări la târgurile de turism din țările de unde dorim să ne vină oaspeți.

ES: Ați avut ca oaspeți și turiști români…

N.M: Da, bineînțeles! În ultimii 7 ani, întotdeauna am avut și turiști români. În hotelul nostru, Sunrise Hotel, nu numai că-i primim cu drag, dar încercăm și să comunicăm cu ei în limba română, câțiva dintre angajații noștri provenind din țara dumneavoastră. Interesul pe care românii îl arată pentru insula Ammouliani, cât și pentru hotelul nostru este foarte mare și acest lucru se poate vedea chiar aici, la Târgul de Turism al României și prin interesul pe care numeroșii vizitatori îl arată standului nostru.

M.V: Ați făcut rezervări, acum la târg, pentru vacanța de vară?

N.M: Da, bineînțeles, mai ales că în acest an prețurile sunt cu 10% mai scăzute decât anul trecut.

MV: V-ați înscris hotelul pe site-ul www.booking.com?

NM: Suntem pe site-ul amintit de dumneavoastră încă din anul 2011. Este unul dintre multele instrumente pe care atât noi, cât și ceilalți colegi ai noștri din „industria ospeției” le folosim pentru promovare.

ES: Cum se prezintă topul turiștilor străini care vin să-și petreacă vacanța în insula Ammouliani?

NM: Din total, aproape 40% sunt turiști din Bulgaria, 30% din România, 10% sunt din Serbia și alte 10 procente turiștii veniți din Germania, Rusia, Franța și Marea Britanie, dar și 10% din Grecia.

MV? Doar 10% sunt turiști din Grecia?

NM: Da, pentru că sezonul turistic începe în luna mai și se termină la mijlocul lui octombrie, iar grecii, cu excepția a 20-30 de zile între 20 iulie și 20 august trebuie să lucreze sau își fac vacanța în alte țări. Cu 10 ani în urmă aveam aproape numai turiști greci, dar acum, după deschiderea granițelor, odată cu intrarea în UE a mai multor țări, balanța s-a schimbat.

ES: Turistic, ați fost afectați de criza care bântuie de câtva timp prin Europa și prin lume?

NM: Pe plan turistic nu prea am fost afectați și, din an în an, ne este mai bine. Chiar am observat că turiștii, inclusiv cei din România, au venit la noi cu gândul să ne ajute. Iar noi privim cu bucurie solidaritatea pe care ne-o arată și încercăm să le oferim un sejur de neuitat.

ES: Dacă vrei să ne mai spuneți ceva, ascultăm cu plăcere.

NM: Aș mai sublinia câteva aspecte despre insula Ammouliani: există pe insula noastră 23 de plaje, mari și mici, majoritatea fără pietre, apa este curată, cristal, insula este situată foarte aproape de Muntele Athos, se fac multe croaziere pentru turiștii care doresc să admire de la distanță mânăstirile din acest ținut sfânt, dar și aproape de continent, la aproximativ 10 minute de mers cu feribotul, ceea ce înseamnă că trecerea este și foarte ieftină, Cursele acestuia încep de dimineață și se încheie după lăsarea serii.

MV: Insula Măgarilor…

NM: Insula Măgarilor, pentru cei care n-o cunosc, se află în sudul Insulei Ammouliani și este despărțită de aceasta printr-o strâmtoare. Dacă vrei s-o vezi trebuie să închiriezi o barcă.

Articol de Mihai VASILE și Emil STANCIU, preluat de pe sangealb.wordpress.com

IMG_0769

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *